Kravspesifikasjon

Godt kravspesifisert er halvt levert – og gir deg langt bedre anbud fra leverandører.

Kravspesifikasjonen er det første viktige dokumentet som produseres i en web-utviklingsprosjekt. Kravspesifikasjonen skal beskrive bakgrunn for og formål med applikasjonen, hvilke behov som finnes og hvilke tekniske rammer prosjektet skal gjennomføres innenfor.

Kravspesifikasjonen er som regel grunnlag for en anbudsrunde blant leverandører. Før du lager din kravspesifikasjon må du tenke grundig gjennom hvilken funksjonalitet du har behov for – både nå og senere. Jeg har laget en liste over relevante funksjonalitetsbehov som du kan vurdere å nedfelle i din kravspesifikasjon. Den kan du laste ned gratis under:

 

Relevante funksjonalitetskrav – underlagsdokument for kravspesifikasjon (word-dokument)

 

Vi anbefaler ellers at du ikke går rett på teknisk kravspesifisering, men heller gjennomfører en mer omfattende innholdsstyrt utviklingsprosess, slik at du har kontroll på at den endelige løsningen er noe som kan skape verdi både for brukerne og for deg:

Trinn-for-trinn prosessbeskrivelse for en innholdsstyrt webutviklingsprosess.

 

Her er noen andre nyttige nettressurser i kravspesifiseringsfasen:

  • Anskaffelser.no Portalen for offentlige anskaffelser, med retningslinjer for offentlig innkjøp og mange fine eksempeldokumenter.
  • Avtaler rundt anskaffelse av IT-tjenester. Et forenklet avtaleverk for enkle vedlikeholds- og serviceytelser og/eller for vedlikehold av standard utstyr og software.

Jeg har et ønske om å legge ut et eget eksempeldokument på en Best Practice kravspesifikasjon her på disse sidene. Sitter du på en slik spesifikasjon (som tillatelig kan brukes, gjerne anonymisert), så vil jeg gjerne høre fra deg .

Ønsker du å lære mer om innkjøpsprosessen av webprosjekter?

Ta en titt på Webgruppens kurs i strategi og kravspesifikasjon.