Organisasjoner på web

Disse organisasjonene bør du kjenne til når du er nettredaktør.

Den viktigste og mest innflytelsesrike organisasjonen på web er utvilsomt World Wide Web Consortium (også kjent som W3C). W3C er den globale organisasjonen som bestemmer HTML-standarden, altså hvilke koder som er godkjent HTML (og etterhvert også XML). W3C ledes av Tim Berners Lee, mannen som fant opp World Wide Web i 1993.

Andre viktige organisasjoner på web er de som holder orden på domenenavn. Den viktigste av disse er kanskje InterNIC som eies av det amerikanske handelsdepartementet og som administrerer .com-domenene. Globalt er det organisasjonen ICANN som administrerer toppdomener og IP-adresser. Her i Norge er det NORID som holder orden på de norske .no-domenene. Du kan imidlertid ikke registrere domene på NORID, det må du gjøre gjennom en domeneregistrar.

Lurer du på hvem som eier et domene, kan du slå opp i WHOIS-databasen over de globale domenene, eller du kan søke via en registrar for å finne informasjon om både norske, globale og andre nasjonale domener på ett sted. De fleste registrarer tilbyr denne tjenesten gratis, deriblant min egen leverandør Uniweb.

En av de eldste interesseorganisasjonene på web er Electronic Frontier Foundation(EFF), som er en non-profit organisasjon til fremme av forbrukernes digitale frihet og rettigheter. EFF står gjerne i motsetning til de digitale rettighetshaverne med Microsoft i spissen, som er mer opptatt av å ivareta selskapenes økonomiske rettigheter enn brukernes frihet. EFF har også en norsk avlegger som heter Elektronisk Forpost Norge(EFN).

I Norge er også Datatilsynet en viktig aktør i debatten rundt digitale rettigheter, frihet og personvern.

Av kommersielle interesseorganisasjoner bør vi nevne INMA, som er interesseorganisasjonen for internett-markedsføring her i Norge, og Association for Online Publishers, som er den internasjonale interesseorganisasjonen for nettredaktører.