Konseptutvikling

For å lage et nettsted som kommuniserer godt og når brukerne på en riktig måte, bør du bruke litt tid på å utvikle et konsept.

Så hva er egentlig et konsept? Kort forklart er det et stikkord for opplevelsen ved og den bærende ideen bak et nettsted. “Nettbank” er et konsept. “Politistasjon på web” er et annet. Konseptet springer ut av både målsetting og brukerbehov, og legger føringer for alt design- og utviklingsarbeid.

Et konsept beskriver brukerens opplevelse av nettstedet (“Hva nettstedet skal være for brukeren”) og hva som skal gi brukeren en grunn til å oppsøke deg. Du kan kjøpe konseptutvikling som en profesjonell tjeneste, eller du kan gjøre det selv. Hvis du ønsker det siste, kikk for eksempel på disse lærefilene utviklet av min tidligere partner Rune Minde:

Konseptutvikling (bakgrunn) – gratis lærefil (powerpoint-fil)

Konseptutvikling (metode) – gratis lærefil (powerpoint-fil)

 

Prosessen som skissert over fører fram til et “rått” konsept med noen tilhørende idéer. Etter dette bør man lage en konseptbeskrivelse og/eller en skisse for nettstedets forside, og så bør man forelegge denne for et lite brukerpanel. Man bør aldri basere seg på at noe fungerer i praksis før det er brukertestet .