Velg riktig teknisk leverandør

Når du skal kjøpe en publiseringsløsning for tjenesten din er det viktig at du ikke gjør gale valg. Her er metodene som hjelper deg å velge riktig.

En av de største investeringene i et web-utviklingsprosjekt er selve publiseringsløsningen. En publiseringsløsning er et verktøy (gjerne nettbasert) som gjør at du kan legge inn artikler, oppdatere saker osv. uten å kode direkte. Publiseringsløsningen gjør også at forskjellige personer kan legge inn artikler og stoff til nettet (såkalt “distribuert grensesnitt”), og sikrer at alle sidene følger samme lay-out og design (“malverk”).

Jeg vet av egen erfaring (tidligere i karrieren) at galt valg av leverandør kan sette deg fast i en dårlig, langsom, begrenset og lite fleksibel løsning – som dessuten leveres alt for sent og har en mengde bugs. For å unngå de mange fallgrubene, bør du gjennomføre en grundig sammenligning av forskjellige leverandører . De kritiske kriteriene er naturligvis først og fremst funksjonalitet og pris, men også vurderinger av teknisk åpenhet og bedriftsøkonomisk stabilitet bør telle med. For Nettredaktor.no har jeg valgt Idium som leverandør av publiseringsløsning. Det skyldes flere ting:

1. Jeg har tidligere gjennomført omfattende benchmarking-analyser av forskjellige publiseringsløsninger på markedet, og Idium kom entydig best ut.
2. De holder de et svært gunstig prisnivå .
3. Deres løsning (Idium Portal Server) har all ønskelig funksjonalitet  og er helt åpen– man kan selv (eller uavhengig tredjepart) gjøre alle endringer man måtte ønske.
4. De er et etablert firma som har holdt seg stabilt i langsom vekst også i de dårlige årene vi har bak oss.
5. Jeg kjenner personlig de to gründerne i selskapet fra mange år tilbake. (Men dette er faktisk tilfelle med flere andre leverandører også.)

Jeg sier dette bare for å synliggjøre det valget jeg selv har gjort. Jeg vil uansett anbefale deg å sette opp en sammenligningsmatrise selv. En omfattende slik matrise finner du under. Denne kan du laste ned, tilpasse og fylle ut med de leverandørene du ønsker å vurdere.

Sammenligning av tekniske løsninger for web – gratis eksempeldokument (Word-fil)

(Dette dokumentet er også et utmerket utgangspunkt for å konkretisere din egen kravspesifikasjon.)

Ønsker du mer utfyllende informasjon om forskjellige leverandører anbefaler jeg også rapporten Norske Publiseringsløsninger, som utgis av Webkvalitet.